ЕВГЕНИ ВЪЛЕВ – носител на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за цялостно творчество

 

Роден в Сливен през 1933 г. Завършва Художествената академия в София. Той е първият професионален сценограф в Сливенския театър. Един от създателите на фабрика „Сините камъни“, в която проектира детски играчки. Участвал в многобройни изложби живопис и графика, съвместно с други художници и самостоятелно. Негови творби се намират в много галерии: Националната художествена, Софийска градска, Пловдивската и други. Работи и в областта на приложната графика, пространствено оформление и стенопис. Член на Съюза на българските художници. Почетен гражданин на Сливен.

 

„В родния град не се живее леко и не се стига лесно до едно такова признание. Искам да благодаря на моите колеги, които са ме представили на комисията. Пожелавам на всеки, преживял в Сливен годините си ползотворно, да изживее подобна радост.”

 

Наградата за краеведски изследвания „Д-р Иван Селимински е присъдена на двама инженери по образование и писатели по призвание:

  • ХАРАЛАМБИ ХАРАЛАМБОВ за изследването „Вадите, тепавиците, барите и водениците на град Сливен” и „История на плетачно-чорапното производство в Сливен”.
  • НИКОЛА ШИШЕДЖИЕВ  за книгата му „Картинки от недалечното минало на Сливен” и подготвения от него речник на турските думи в сливенския говор.

 

Носител на  награда „Добри Желязков” за най-добри икономически показатели през годината е инж. ИВАН КОВАЧЕВ, изпълнителен директор на „Слитекс”  ЕАД (най-голямото текстилно предприятие на Балканите) .

 

На тържествен гала-концерт с участието на Сливенска филхармония с диригент Димитър Караминков и солисти Христина Ангелакова и Цветан Цветков, е показана възстановената театрална завеса, създадена през 1905 г. за салона на читалище „ЗОРА”. Лицевата й страна е нарисувана даром от художника Йордан Кювлиев по картината на френския художник Роше-Гроз „Песента на музите събужда човешката душа“, а обратната страна  – е дело на Георги Ботушаров.

 

Йордан Кювлиев е роден на 23 октомври 1877 г. в Сливен. През 1895 г., след завършване на Сливенската гимназия, по настояване на баща си заминава да следва строително инженерство първо в Гент, Белгия, а след това в Анверс – специалност политехника. От 1898 г. до 1902 г. учи живопис при Жулиан де Вринт в Академия по изкуствата, Анверс. Завръща се в България (1903 г.) и е назначен за учител по рисуване в Сливенската мъжка гимназия. Построява си ателие и рисува в околностите на града (главно в Ново село) и по черноморския бряг. Умира на 15 август 1910 г., докато се опитва да помогне на давещ се в морето край Несебър.

Толстоист и теософ, висококултурен, общителен и духовит, Йордан Кювлиев винаги е елегантно облечен в „европейски“ костюм и мека шапка, с бастун и пенсне. Свири на цигулка и владее езици: френски, немски, холандски и руски, притежава богата библиотека, собственик е и шофьор на първия автомобил в Сливен.