Художникът ИВАН САВОВ –

лауреат на Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ ‘ 2018 

 

Иван Савов е роден в Сливен през 1944 г. Автор е на повече от 200 сценографски проекта за оперни, балетни и драматични спектакли. Дълги години е главен художник на Русенска, Бургаска и Старозагорска опери, режисьор и сценограф на Камерна опера – Благоевград. Има над 10 самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на Националната галерия, галериите в Сливен, Стара Загора, Русе, както и на многобройни частни колекционери в България,  Швейцария, Белгия, САЩ, Швеция и др. От 1991 г. започва да се занимава и с режисура. Спектаклите му са представяни в почти всички европейски държави, Америка и Азия. Носител е на Награда за сценография на Съюза на българските художници през 1982 г., „Сребърна лира” (1987), „Кристална лира” (2004) , „Златна лира” за цялостно творчество.

 

 

Носител на награда „Д-р Иван Селимински” ‘ 2018 за принос и постижения в публицистиката,

историко-краеведческите изследвания и опазване на културно-историческото наследство

на Сливен и сливенския край  е  проф. д-р ИВАН МАРАЗОВ

 

Роден е през 1942 г. Дълги години работи в Института за изкуствознание при БАН, а по-късно става негов директор. Основава и ръководи Департамента по изкуствознание при НБУ. Автор на много статии и книги основно в областта на тракологията, също и върху съвременното българско изкуство. Заедно със специалисти от Регионален исторически музей – Сливен работи на терен по проучване на скални светилища от късножелязната епоха. Ръководи  периодични семинари в Сливен със студенти от НБУ и конференции, организирани от РИМ – Сливен. Главен и научен редактор на сливенски издания, консултант и куратор на изложби на Исторически музей – Сливен. Има поредица от научни изследвания и публикации относно културно-историческото наследство в Сливенско и най-вече в сферата на тракийската култура и изкуство, утвърждаващи престижните му научни позиции.

 

 

Наградата за стопанска инициатива „Добри Желязков”2018 получава

  РОСЕН РУСЧЕВ управител на фирма „Ретал Балкан“ ЕООД

 

 

 

Компанията,  превърнала се „в истински балкански тигър”, произвежда преформи за пластмасови бутилки и капачки. Тя е част от групата „РЕТАЛ ИНДЪСТРИЙЗ“, обхващаща повече от 60 страни в Европа, Азия и Америка и разполагаща с 25 производствени обекта в 12 държави.

 

 

 

Награда „Милосърдие” е връчена на д-р МАРИЯ НИКОВА – лекар по дентална медицина.

 

В празничния концерт участват актьори от Драматичен театър „Стефан Киров”, камерен оркестър „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров и  Мария Славова – сопран.