НОСИТЕЛ НА НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО И КУЛТУРА „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ ‘ 2008

Е РЕЖИСЬОРЪТ АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ

 

Роден е в Ямбол на 9 ноември 1960 г., но Сливен е градът, в който прекарва детството и ученическите си години. След завършване на  Математическа гимназия „Проф. д-р Д. Табаков“ учи две години в Технически университет – Варна. Участието му в студентската театрална трупа при Стоян Алексиев запалва в него театралната искра. Напуска университета и започва работа като осветител и сценичен работник в Драматичен театър „Ст. Киров“ – Сливен. През 1984 г. е приет в НАТФИЗ. Завършва режисура за куклен театър през 1990 г. в класа на Юлия Огнянова и кинорежисура при Георги Дюлгеров през 1994 година. Работи в трупите на Родопски драматичен театър „Н. Хайтов“ (1989-1990), театър „София“ (1991-1992) и „Ла Страда“ (1993-1994). От 1993 г. е режисьор в Народен театър „Ив. Вазов“, а през 2000 – 2001 е негов директор и художествен ръководител. От 2001 до 2006 г. е главен режисьор в Театър „Вера Комисаржевска“- Санкт Петербург. След 2009 година е отново в Народния театър – главен режисьор, а от януари до септември 2015 г. и негов директор. Автор е на култови спектакли, представяни у нас и по света, носител на национални и международни театрални и кинонагради, Доктор хонорис кауза (Университет за аудиовизуални изкуства ESRA Париж-Скопие-Ню Йорк).

 

Награда „Д-р Иван Селимински” за 2008 година е присъдена на д-р Стефан Георгиев Лисицов

за неговия принос в изучаването, опазването и полуляризирането на историческото наследство на Сливенския край. Роденият в Сливен историк в своята дългогодишна работа проучва и документира стотици фондови единици, голяма част от които свързани със стари сливенски занаяти. Организира и ръководи научни експедиции, изследващи десетки стари хидротехнически съоръжения, тепавици, мелници, воденици, дъкорезници, рудни и металургични съоръжения от античността у българското средновековие. 

 

 

 Бизнесмен на годината е инж. Димитър Шейретов,

управител на „Гради” ЕООД – Сливен за високи показатели в областта на инвестициите, печалбата, средна работна заплата на работещите във фирмата, както и изпълнени задължения към общината, държавата и социалното осигуряване.

 

Носител на наградата за здравни и социални дейности „Милосърдие“  е д-р Димитър Боянов.

Получава отличието за своя професионализъм и дългогодишна дейност. Като лекар, специалист по „Анестезиология и реанимация“ и член на Съюза на учените, има множество научни публикации и призната рационализация. Избран е за член на научното ръководство на нациомалното дружество на анестезиолозите в българия и на френската асоциация по „Анестезиология и реанимация“.

 

Наградите са връчени на тържествен концерт в навечерието на празника.