ЙОРДАН ПАРУШЕВ е лауреат на

Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ ‘ 2006

 

„Ранното ми детство и много от годините ми по-късно минаха именно в този град. Всичко, което се случваше в него, мина пред очите ми и през сърцето ми. Винаги съм знаел, че градът и хората му, и улиците му, и въздухът му, са сред важните неща, които са ме създавали като човек и художник. Благодаря на съдбата, че ми даде възможност да се докосна до творчеството на тези велики майстори на четката като Сирак Скитник, Донка Константинова, Добри Добрев, Йордан Кювлиев, Димитър Кавръков и Русчо Симеонов, които със своето творчество са ме възпитавали и вдъхновявали. Благодаря за подкрепата на моите колеги и приятели. В този миг на вълнение правя това признание и търся думи на признателност, но съзнавам, че моят град и хората му продължават да ми бъдат важно упование да продължа напред.” 

/Из словото на художника при връчване на наградата/

 

Роден в Сливен през 1958 година, Йордан Парушев е един от значимите съвременни български художници. Завършил ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и по-късно специализирал в Художествената академия „Репин“ (Санкт-Петербург) и Сите Интернасионал дез Артс – Париж. Преподавал в Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен и Великотърновски университет.  Характерни за неговата живопис са оригиналната композиция и деликатността на цветните съчетания, както и експериментиране с материалите. Оригиналната му техника в колажа  изкуствоведите определят като „живописване с хартия“. Има 47 самостоятелни изложби и близо 500 участия в колективни, групови, национални и и международни изложби и проекти.


 

Наградата за исторически проучвания, краеведческа дейност и публицистика „Д-р Иван Селимински” ’ 2006

получава посмъртно проф. КРУМКА ШАРОВА, подарила огромната си библиотека от историческа литература на Регионален исторически музей – Сливен.

 

 

Носители на награда за стопанска инициатива „Добри Желязков”2006  са братя ДИМИТРИУС И МИХАЛИС  САРАНДИС – собственици на група „Тирас”. Паричното изражение на наградата даряват на църквата в Сливен за довършване на параклиса „Св. Цар Борис I Покръстител”.

 

 

Тържествената вечер, състояла се в Драматичен театър „Ст. Киров”,  започва с филм на Костас Анастасиу от снимки на града. Прозвучава специално написаната за случая песен „Роден Сливен” в изпълнение на детска вокална група „Сребърните камбанки”. След връчване на наградите, празничната програма продължава с концерт на Симфоничен оркестър – Сливен, диригент Димитър Караминков, оперните певци Соня маринова и Бойко Цветанов, Нона Йотова и Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен.