Джоузеф Пулицър е една от най-влиятелните фигури в американската преса. С  изданията си „Ню Йорк уърлд“ и „Сейнт Луис Пост-Диспач“ той променя завинаги  представите за журналистиката.

Роден е на 10 април 1847 година в град Мако, Унгария, в семейството на унгарски евреин и немска австрийка. Баща му се занимава с търговия на зърно.

Образованието си Пулицър получава в частно училище в Будапеща. В младежките си години иска да стане военен, но не е приет в австрийската армия по здравословни причини. След смъртта на бащата семейството е изправено пред сериозни финансови проблеми и Джоузеф избира да емигрира в Америка. Пристигайки там през 1864 г., в разгара на Гражданската война , Пулицър се включва в кавалерията на Съюза.

В края на войната  напуска армията и е сред многото ветерани, останали без работа. Оцелява, заемайки различни работни места, докато не става репортер във вестник,  излизащ  на немски език в Сейнт Луис, Мисури.

През 1878 година купува първия си вестник  „Сейнт Луис Пост-Диспач“. Заради задълбочените разследвания и анализи, изданието придобива славата на „защитник на хората“. През 1883 година Пулицър  става собственик и на вестник  „Ню Йорк уърлд“. Само за две години той го превръща в най-популярния таблоид, в който историите са разказани чрез илюстровани текстове и комикси. Утвърждава се  като вестник на обикновените хора и  подкрепя правата на работниците. Това е първообразът на „жълтата преса“.

От 1885 година Пулицър се занимава активно  с политика и е избран в щатското събрание на щата Мисури, като представител на републиканците. През август 1903 година с лични средства създава факултет по журналистика в Колумбийския университет и вписва в завещанието си учредяването на наградата „Пулицър“ – престижната американска награда за журналистика, литература и музика. Занимава  се и с благотворителност.

Умира на 29 октомври 1911 година на борда на яхтата си .

Според завещанието му, Колумбийският университет получава 2 милиона долара. От 1917 година от тази сума се раздават награди в различни области на американската култура.

Много  известни писатели са носители на наградата „Пулицър“ – Ърнест Хемингуей, Маргарет Мичъл, Харпър Ли, Уилям Фокнър и други.