Джоузеф Пулицър е една от най-влиятелните фигури в американската преса, който с неговите издания „Ню Йорк уърлд“ и „Сейнт Луис Пост-Диспач“ променя завинаги  представата за журналистика.

Джоузеф Пулицър е роден на 10 април 1847 година в град Мако, Унгария, в семейството на унгарски евреин и немска австрийка. Баща му се занимава с търговия на зърно.

Образованието си Пулицър получава в частно училище в Будапеща.В младежките си години иска да стане военен, но не е приет в австрийската армия по здравословни причини. След смъртта на бащата семейството е изправено пред сериозни финансови проблеми и Джоузеф избира да емигрира в Америка. Пристигайки там през 1864 г., в разгара на Гражданската война , Пулицър се включва в кавалерията на Съюза.

В края на войната Пулицър напуска армията и е сред многото ветерани без работа. Оцелява, като се занимава с разнообразни работни места докато не намира работа като репортер на вестник, излизащ  на немски език, публикуван в Сейнт Луис, Мисури.

През 1878 година купува първия си вестник  „Сейнт Луис Пост-Диспач“. Заради задълбочените разследвания и анализи, изданието придобива славата на „защитник на хората“. През 1883 година Пулицър  купува и вестник  „Ню Йорк уърлд“. Само за две години той го превръща в най-популярния таблоид, в който историите са разказани чрез илюстровани текстове и комикси. Утвърждава се  като вестник на обикновените хора и като цяло подкрепя правата на работниците. Това е първообразът на „жълтата преса“.

От 1885 година Пулицър се занимава активно  с политика и е избран в щатското събрание на щата Мисури, като представител на републиканците. През август 1903 година с лични средства създава факултет по журналистика в Колумбийския университет и вписва в завещанието си учредяването на наградите „Пулицър“-престижната американска награда за журналистика, литература и музика. Занимава  се и с благотворителност.

Умира на 29 октомври 1911 година на борда на яхтата си .

Според завещанието му, Колумбийският университет получава 2 милиона долара. От 1917 година от тази сума се раздават награди в различни области на американската култура.

Много  известни писатели са носители на наградата „Пулицър“ – Джон Кенеди,Ърнест Хемингуей, Маргарет Мичъл, Харпър Ли,Уилям Фокнър и други.