На този ден през 1934 година Военният съюз и политическият кръг „Звено“, с помощта  на армията извършват държавен преврат в България.

От края на октомври 1933 година Военният съюз започва усилена подготовка на държавен преврат. Разработват се подробни планове за действие на членовете на съюза във всеки гарнизон. Успоредно, с активното участие и на дейци на „Звено“, се подготвя политическа програма за действия след преврата. Активната група, работеща по нея, включва Дамян Велчев, Кимон Георгиев, Петър Тодоров, Иван Харизанов, Коста Бояджиев, Петър Мидилев, Ставри Андреев, Станчо Чолаков и Михаил Календеров.

След взетото решение, на 18 май в 10:30 вечерта ръководителите на преврата се събират в дома на  Васил Каракулаков на улица „Иван Вазов“ №27, където подготвят указ за смяна на правителството и заповеди за нови назначения на ключови постове, а към полунощ се преместват в завзетото полицейско комендантство.

Съгласно подготвените планове, за няколко часа членовете на Военния съюз установяват контрол над всички гарнизони в страната, София е блокирана от армията и към 4 часа сутринта на 19 май превратът е приключил успешно.

Новото правителство, начело с  Кимон Георгиев, отменя Търновската конституция, разпуска  Народното събрание и забранява политическите партии.