На 1 април 1929 година е роден Милан Кундера – един от най-значимите писатели от последните десетилетия на ХХ в.

Романът му „Непосилната лекота на битието“, действието в който се развива в Чехословакия по време на руското нападение от 1968 г. е филмиран и творчеството му привлича интереса на по-широка аудитория.

Кундера е роден в Бърно, Чехия. Завършва средно образование в родния си град, а след това заминава за Прага. Учи една година в Карловия университет, след което се прехвърля  във Филмовия факултет към Академията за художествени и драматични изкуства. След завършването си  става  преподавател по кинознание.

Първата си стихосбирка публикува през 1953 г. ,като следващите четири години се появяват още две томчета. След тях  издава сборници с разкази и изключително успешната  пиеса „Собствениците на ключове“.

Първият роман на Кундера „Шегата“ е публикуван през 1967 година. Това е сатира срещу абсурдността на комунистическата система, в която една невинна шега може да провали човешки живот. Според някои критици това е най-силната му творба. Заради нея и още няколко от ранните му произведения властта се изправя срещу него. След руското нападение от 1968 г. творбите му са забранени и е уволнен от Академията. През 1975 г. получава  разрешително  да напусне Чехословакия и той се установява  във Франция, където намира работа като преподавател по литература. Четири години по-късно чешкото правителство го лишава от гражданство  и той става френски гражданин. Оттогава книгите му се радват на всеобщо признание и популярност, но в родината му стават достъпни едва след краха на комунизма в Източна Европа.