Голдън Гейт в превод от английски език означава „Златна врата“. Така златотърсачите, нахлувайки в Калифорния, нарекли тесния вход на залива пред Сан Франциско. Голдън Гейт е висящ мост, който отделя Санфранциския залив от Тихия океан. Мостът свързва град Сан Франциско от южната страна на пролива с градчето Сосалито на северния бряг. Предложението за изграждане на мост идва през 1916 г. от студента- машиностроител Джеймс Уилинс. Има множество спорове около изграждането му и неговата височина. Джоузеф Строус е основен инженер и отговорник за цялостния дизайн на моста. Ървинг Мороу е направил дизайна на кулите на моста, схемата за осветяването му и декоративните елементи- улични лампи, перила и пешеходни алеи. Известният оранжев цвят е използван първоначално като корозионна защита на моста. Много местни хора са агитирали Мороу да остави този цвят на моста, а не в някой от традиционните сив или тъмно сив.

Общата дължина на моста е 2737 м., а височината му е 67 метра. Завършен е през 1937 г. При силен вятър мостът издава страховити звуци. Жителите на Сан Франциско споделят записи на „зловещия звук“, който се носи от ремонтирания мост „Голдън Гейт“  в социалните медии . Един потребител на Twitter описва звука като „тризвуков дисонансен саундтрак“, а други съобщават, че са го чули от разстояние почти пет километра.

Жителите на Сан Франциско споделят записи на „зловещия звук“, който се носи от ремонтирания мост „Голдън Гейт“  в социалните медии. Един потребител на Twitter описва звука като „тризвуков дисонансен саундтрак“, а други съобщават, че са го чули от разстояние почти 5 километра. Сайтът SF311, който предоставя аварийни услуги и информация за жителите на Сан Франциско съобщава, че парапетите, монтирани по велосипедната пътека на моста, са виновни за шума, позовавайки се на офицер от Калифорнийския магистрален патрул на моста Голдън Гейт. Новите пръти на металните парапети са предназначени да помогнат при устойчивост на вятър и са по-тънки от тези, които мостът е имал преди, позволявайки да премине повече въздух. Те са част от „необходимите“ дългосрочни усилия, за да се направи 83-годишния мост по-аеродинамичен и да се гарантира неговата дългосрочна конструктивна цялост. Аеродинамичният тунел, който изпитва модернизацията на различни по сила ветрове  показва, че парапетът може да бръмчи при определени условия. И докато въздухът се втурва с високи скорости, той излъчва звук, не толкова различен от този на духов инструмент.

Мостът се оказва чудесен декор и за много сцени в холивудски филми.