На 22 май 1859 година е роден писателят Артър Конан Дойл.

Роден е в Единбург  и завършва медицина в Единбургския университет. По време на Бурската  война  е военен лекар в Южна Африка. След завръщането си в Англия пише две книги за войната, за които през 1902 година е посветен в рицарско звание.

Паметникът на Шерлок Холмс в Единбург

От 1891 година работи като лекар, но голямата му страст е литературата. Търсейки герои за своите произведения, той си спомня за преподавателя си от университета Джоузеф Бел, който често изумявал студентите със своята наблюдателност и умението си с помощта на „дедуктивния метод“ да разплита и най-сложните житейски загадки. Така се ражда знаменитият Шерлок Холмс, който донася на автора си световна известност. Холмс е блестящ детектив, който  озадачава полицията, като разрешава престъпления по умозрителен път. Разказите се водят  от името на  доктор Уотсън, добросърдечния приятел на Холмс.  Детективските истории на Конан Дойл жънат огромен успех и се превръщат в най-успешното негово произведение. След този успех младият писател се отдава напълно на писането. Скоро обаче поредицата го изтощава. Дойл дори се опитва да убие героя на Холмс и по този начин да сложи край на поредицата, но е принуден да не го прави по настояване на читателите.

Артър Конан Дойл умира от сърдечен пристъп на 7 юли 1930 година в своя дом.

Детективските истории за Шерлок Холмс и днес привличат сценаристи и режисьори от цял свят, а героят отдавна е символ на аналитично мислене и талант.

Най-известните книги на Конан Дойл са: „Етюд в червено“, „Изгубеният свят“, „Баскервилското куче“, „Приключенията на Шерлок Холмс“, „Мемоарите на Шерлок Холмс“, „Завръщането на Шерлок Холмс“ и „Долината на ужаса“. Всички изброени книги можете да намерите в Библиотека „Зора“.