На 10 август 1912 година  е роден Жоржи Амаду – най-четеният и продаван бразилски писател.

Роден е в щата Баиа, от който ненаситно черпи вдъхновение в творчеството си, пресъздавайки родната действителност и душевност чрез фолклорни и фантастични елементи. Амаду е син  на плантатор, а майка му Еулалия Леал е с индианска кръв. Поради епидемия, семейството се премества в крайбрежния град Илеуш, където писателят прекарва детство си. Като политически емигрант във Франция в края на 40-те години попада в компанията на личности като Сартр, Арагон и Пикасо, които оказват силно въздействие върху мирогледа му. През 1958 година с книгата си „Габриела, карамфил и канела“ изоставя политическото мисионерство и създава литературата, която го прославя завинаги и навред по света, издигайки бразилската литература  до световните върхове. Автор е на 32 романа, преведени на 48 езика, които пресъздават бразилския характер. Общият тираж на книгите му надхвърля 20 милиона, като по тях са заснети повече от 40 филма и театрални пиеси, които и днес разнасят славата му по света.

Удостоен приживе с множество титли и почетни степени от различни световни институции. Той е член  и на Световния съвет на мира,  през 1961 година става член на Бразилската академия, а през 1984 година – на френския Почетен легион. През 1986 година България също удостоява Жоржи Амаду с Международна  награда „Георги Димитров“.

Амаду  на португалски означава „любим“, „обичан“, и той наистина е един от любимите писатели на цели поколения четящи хора от цял свят.

Всички романи на Жорж Амаду може да намерите в Библиотека „Зора“.