На  23 юли 1888 година е роден  Реймънд Чандлър – един от създателите на  криминалния жанр, известен  с култовия си персонаж – детектив Филип Марлоу.

Роден е в Чикаго и от малък обича книгите и четенето. След дипломирането си, пише няколко ревюта, но все още  не се замисля сериозно дали да се занимава с писане. Почти до тридесетата си година  е издържан от своите родители, преди да се запише в канадската войска за участие в  Първата световна война. След края на войната  започва работа  в петролната фирма „Дъбни Ойл” като счетоводител и бързо се издига до изпълнителен директор. Там се запознава  с бъдещата си съпруга Киси Паскал, бивша танцьорка и модел. Когато се жени за нея, мисли, че тя е 8 години по-възрастна от него. Всъщност – годините са 18 – факт, който той вероятно така и не е разбрал. Скоро след като създава семейство, напуска жена си, започва системно да злоупотребява с алкохола, поради което  често не се явява в офиса на работа. Това води до уволнението му и твърде бързо Чандлър удря абсолютното дъно. Но ако не беше този провал, твърдят биографите му,  никога  нямаше да стане писател, от което всички щяха да изгубят.

В крайна сметка Чандлър се завръща при жена си и в  същото време започва да чете интензивно справки и новини за детективи, а оттам се вдъхновява за криминалните си романи. През 1939 година, на   51 години, Чандлър публикува  първия си  роман „Големият сън“. Следват „Сбогом, моя красавице”, „Дългото сбогуване”, „Плейбек”… Останалото е история.

Книгите му са приети много радушно и през 40-те години на ХХ век той вече не само пише проза, но и работи по сценарии в Холивуд, сред които е класиката от 1944 година „Двойна застраховка“, където  е съавтор с режисьора Били Уайлдър.

Прозата на Чандлър е предмет на възхищение за критици и писатели, от Уистън Хю Одън и Ивлин Уо до Иън Флеминг. Макар че несъмнено е повлиян от Дашиъл Хамет, стилът му остава оригинален и ясно различим.

В Библиотека „Зора“ можете да намерите всички преведени на български език книги на Р. Чандлър.