На 18 август 1958 година в САЩ е публикуван романът „Лолита“ на Владимир Набоков, който му носи световна слава. Макар че сюжетът – любовта на мъж на средна възраст към 12-годишната му доведена дъщеря – шокира мнозина и поражда полемика, изящният стил и сложната повествователна структура превръщат „Лолита“ в един от най-големите романи на ХХ век. След успеха на творбата, постигнал слава и финансова независимост, Набоков се отдава изцяло на писането.

Всъщност Набоков завършва романа през 1953 година и прави неуспешни опити да го публикува в редица американски издателства. През пролетта на 1955 г. неговият литературен посредник го изпраща в Париж, в малко известното издателство „Олимпия прес“, по онова време специализирало се в публикуването на забранените в англосаксонския свят произведения на Хенри Милър, Маркиз дьо Сад и други „еротични“ автори, предназначени предимно за туристи. Първоначално Набоков смята да публикува „Лолита“ анонимно, за да избегне скандала. Издателството публикува романа с името му, но той е твърде сериозен и сложен, за да задържи разсеяните туристически мисли, и първоначалният тираж не е разпродаден. Тогава идва скандалът. В литературна анкета Греъм Грийн посочва „Лолита“ като една от трите най-добри книги за 1955 г. Мнозина реагират остро на това мнение, защитавайки здравия вкус. Един от опонентите нарича романа „откровена, невъздържана порнография“. Следва издателски скандал във Франция, парламентарен скандал в Англия и т.н. Най-накрая е привлечено вниманието на американските издатели, които през 1958 г. публикуват романа. Дълго време „Лолита“ оглавява класацията на бестселърите. А това означава големи тиражи, осигуреност и най-вече обръщане на погледите към предишните произведения на Набоков, тяхното преиздаване, превод и т.н. Така авторът се превръща в световен писател.

През 1965 г. Набоков решава сам да преведе на руски език своя роман. Опитът да пресъздаде атмосферата на книгата на родния си  език му отнема цели две години и тя излиза на руски през 1967 г.

„Лолита“ има две екранизации – първата е заснета през 1962 г. от Стенли Кубрик, а втората – през 1997 г. от Ейдриън Лайн.