На 22 април 1920 година в София  е роден Валери Нисим Меворах (Валери Петров).

Учи в Италианското училище в столицата. Публикува за първи път през 1936 година в сп. “Ученически подем”. Подписва се с фамилията на майка си. През 1938 година излиза от печат поемата му “Птици към север”. В нея той използва псевдонима Асен Раковски. Завършва медицина в Софийския университет, но твърде кратко практикува като лекар във Военната болница и в Рилския манастир. От септември 1944 година  започва работа в Радио София. Участва в последната фаза на Втората световна война като военен писател в редакцията на в. “Фронтовак”. Валери Петров е един от основателите на в. “Стършел”, където работи като редактор, заместник главен редактор и член на редколегията на единствения вестник за хумор и сатира. През 1947 година заминава за Рим като аташе по печата в българското посолство. Завръща се в България в началото на 50- те години и започва работа като редактор в Студията за игрални филми. По негови сценарии са направени игралните филми – “Точка първа”, “На малкия остров”, “Слънцето и сянката”, “Рицар без броня”, киноновели и анимационни филми. От  1961 година е редактор в издателство “Български писател”. Тогава издава поемата си “В меката есен”. На следващата година публикува сборника си “Поеми” и съвместно с Радой Ралин прави премиера на сатиричния спектакъл “Импровизация”.

В началото на 70-те години Валери Петров за първи път в нашата литература прави цялостен поетически превод на комедиите и трагедиите на Шекспир. Превежда и Джани Родари, Ръдиард Киплинг и др. Книгата му за деца “Пет приказки” е  преведена на няколко езика.

Поетът е носител на литературната награда на Министерството на просветата за 1987 година.  След промените в политическия живот на България през 1989 година Валери Петров е избран за народен представител в Седмото Велико Народно събрание. През 1992 година излиза книгата му “Невероятните приключения на Син Дядо”, написана в съавторство с Христо Ганев. През 2000 година е удостоен с Орден „Стара планина“ -I-степен , 2004 — Национална награда „Константин Константинов“ за цялостен принос в детското книгоиздаванеа,  2005 — Голяма литературна награда на СУ , през 2006 година  получава от Министерство на културата наградата „Христо Г. Данов“ за цялостен творчески принос,  2007 — награда „Св. Паисий Хилендарски“, 2013- наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 година. Валери Петров е академик на БАН от 2003 година, вписан е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради „Пет приказки“. Творецът има и изключителната чест да бъде номиниран за Нобелова награда.

Валери Петров умира на 27 август 2014 година в София.