На 23  януари 1783 година е роден Стендал – човекът, който преди почти  две столетия написа фразата, която и днес звучи повече от актуално: “Овчарят винаги се опитва да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат“.

Стендал е псевдоним на френския писател Анри Мари Бейл – известен с прецизния психологически анализ на своите герои, което го превръща в любим автор на поколения читатели от цял свят.

В наши дни  творбите му предизвикват интерес заради тънката ирония, психологическата дълбочина при обрисуването на взаимоотношенията между героите и историческите сведения, преплетени в едно перфектно цяло.

Времето, в което живее Стендал, оказва голямо влияние върху него – това е  Първата френска империя начело с Наполеон. Той пътува много, предимно из Германия като включена в Императорската армия. Участва и в нахлуването в Русия през 1812 година, но най-много се привързва към Италия, където прекарва голяма част от кариерата си като консул в Триест и Чивитавекия. Неговият роман „Пармският манастир“е издаден първо в Италия, защото авторът смята, че тя е много по-подходяща и „страстна“ държава, отколкото възраждащата се Франция.

Когато се завръща във Франция, писателят е обзет от страстта си към жените, която прераства в мания. Така получава вдъхновение за написването на множество художествени творби и дори един анализ на това какво е любовта, озаглавен „За любовта“.

Умира на 23 март 1842 година в Париж.

В Библиотека „Зора“ можете да намерите следните заглавия от Стендал:

„Арманс“, „Червено и черно“, „Люсиен Льовен“, „За любовта“ и „Пармският манастир“.