Бронзовата скулптура на русалката била създадена от датския скулптор Едвард Ериксен по поръчка на крупния пивовар и меценат Карл Якобсен. Самият Якобсен бил очарован от балета по приказката „Малката русалка“ на Ханс Кр. Андерсен, който гледал в Кралския театър в Копенхаген. Меценатът бил особено впечатлен от примабалерината Елън Прайс, която изпълнявала ролята на русалката. Затова настоял именно тя да стане модел за скулптурата. Прайс обаче отказала да позира гола и така Ериксен пресъздал в скулптурата само лицето й. Модел на тялото на русалката станала съпругата му Елин.

На 23 август 1913 година Карл Якобсен подарил скулптурата на града и тя била поставена върху скала в залива на старото пристанище на Копенхаген. От този ден малката русалка станала символ на датската столица.

Височината на скулптурата е 1,25 м, а теглото й е около 175 кг. За съжаление, често е ставала обект на посегателство – събаряли са я в морето, оставала е без глава и ръка, заливали са я с боя, изписвали са надписи върху скалата под нея, увивали са главата й в бурка, окичвали са я с гирлянди и др. Благодарение на запазената оригинална гипсова форма, откраднатите части на скулптурата бързо са били възстановявани. Твърди се, че паметникът на малката русалка в пристанището на Копенхаген е копие на оригинала, който се пази на сигурно място.

През 2013 година, във връзка с отбелязването на 100 години от откриването на паметника, в Копенхаген са организирани пищни празненства. В специално водно шоу участват „живи русалки“, които изписват с телата си числото 100.