На 7 октомври 1849 година умира Едгар Алън По – един от най-значимите представители на американската литература.

Писател, поет, редактор и литературен критик, Алън По е  представител на американския романтизъм.  Известен е най-вече със своите мрачни и зловещи разкази, изпълнени с мистерии. Създател е на детективския жанр в литературата. Неговото творчество спомага за възникването по-късно на научната фантастика като жанр. По някаква странна ирония на съдбата писателят, смятан за баща на детективските истории, умира при мистериозни обстоятелства, оставяйки загадка, която никога няма да бъде разрешена. Влиянието на По върху изкуството продължава десетилетия след смъртта му – според IMDB филмите, които са правени по негови творби, са над 200.

Едгар Алън По е първият известен американски писател, който се опитва да изкара прехраната си само с писане. Това обаче довежда до финансови затруднения в живота му.

Писателката Лин Кълън споделя любопитни факта за По:

“Жените са го обожавали. Постоянно е бил канен от различни дами на партита, организирани от тях. Те изпадали в благоговение, когато той четял поемите си. Той изглеждал добре. Забравете всички изображения, на които прилича на лунатик. Те са от последната година от живота му, когато е бил болен. В своя разцвет По е бил привлекателен мъж.”

Писателят обичал котките, а те също го обичали. Любимата му котка – Кате,  умира 2 седмици след неговата смърт.

Библиотека „Зора” разполага с цялата колекция, преведени на български език романи и разкази на Едгар Алън По, за тези читатели, които желаят да се срещнат отново или да се запознаят с неговото творчество.