На 15 май 1891 година е роден писателят Михаил Булгаков – авторът на един от литературните шедьоври на всички времена – „Майстора и Маргарита“.
Булгаков е роден в Киев, учи медицина и известно време работи като лекар. През 1921 година се установява в Москва и започва да пише. Първият му роман „Бялата гвардия“ е публикуван през 1925 година. На следващата година пише пиесата „Последните дни на семейство Турбини“ по същия роман. Пиесата е поставена в Московския художествен академичен театър, където Булгаков по-късно е назначен за асистент – режисьор. По това време в московските театри се играят пиесите му „Зойкина квартира“ и „Пурпурният остров“, което е голям успех за начинаещ драматург.
През 1936 – 37 г. Булгаков описва драматургичната си епопея с МХАТ в незавършения си „Театрален роман“. Големият шедьовър на писателя „Майстора и Маргарита“ е романът, върху който той работи дълги години, чак до смъртта си на 10 март 1940 година. Посмъртната публикация на творбите му започва в края на 50-те. През 1962 година излизат няколко тома негови произведения, сред които пиеси, романи, разкази и „Животът на господин дьо Молиер“. Близо 30 години след смъртта му се появява „Майстора и Маргарита“, макар и в силно цензуриран вариант.
Всички произведения на Михаил Булгаков можете да намерите в Библиотека „Зора“.