На 28 ноември 1907 година е роден  Алберто Моравия – писател от световна величина, наричан „баща на италианския неореализъм“.

Моравия е роден в Рим в семейство от средната класа. Като малък често боледува и прекарва в четене принудителните си престои в леглото. По-късно става журналист, предприема много пътувания и научава няколко езика.

Първият му роман „Безразличните“ излиза, когато е на 22 години. По това време Италия вече е под фашистката диктатура на Бенито Мусолини. Официалната критика и властите го посрещат враждебно. Притискат го все повече, забраняват публикациите му, дори подписаните с псевдоним. Около 9 месеца е принуден да се укрива в обор в планината. Спасяват го настъплението  на американската армия през 1944 г. и краят на Втората световна война.

Веднага след войната Моравия издава няколко романа, най-известният от които е „Римлянката“. Стилът му не може да се нарече блестящ, но творбата се отличава с разказваческо майсторство и жив диалог. Моравия, който вижда в жената по-висше създание от мъжа, създава много силни женски образи. В романите си той изследва отношението между любовта и секса, като заявява, че сексът е убиец на любовта. Други негови книги нападат дясната политика, фалшивото морализаторство и корупцията. През 1952 г. творчеството му отново е забранено, този път от Ватикана.

Моравия пише няколко сценария, а по романите му са заснети прочути филми ( „Чочарка“, „Конформистът“, „Римлянката“.

В Библиотека “Зора“ може да намерите следните книги от А. Моравия: „Безразличните“, „Воайорът“, „Жената леопард“, „Крадци в храма“, „Конформистът“, „Презрение“, „Римлянката“, „Чочарка“, „Нови римски разкази“, „Онова нещо“, „Римски разкази“, „Съвместно безсъние“, „Скука“, „Колко много чудеса“.