На 28 септември 1913 година – нов стил (15 септември – стар стил) излиза първи брой на  най-дълго просъществувалия вестник в Сливен – „Правда“.

Печатат се годишно около 50 броя. Отговорен редактор е Христо Парлапанов. Първоначално започва да излиза по инициатива на група инвалиди в защита интересите на пострадалите от войните, но след няколко броя се поема от нова редакция. Първоначално вестникът е близък до БРСДП (ш.с.), радикали и земеделци, а по-късно до Демократическата партия. В специална притурка от 12 юни 1923 година се изказва одобрение от падането на Стамболийски и се приветства новият кабинет на Александър Цанков. Вестникът е вече с подчертано отрицателно отношение към дружбашите и комунистите, за които, според изданието, най-голямо значение имат чисто партийните и лични интереси. Изнася факти за истинското положение в болшевишка Русия по онова време.

Основна фигура във вестника е Иван Начев – Куцото куче, наричан така не толкова заради недъга си, колкото заради острото си перо. През 1918 – 1930 година името му се среща във всеки брой на вестника. Пише по обществени, културни въпроси, за слабости и произволи, за партизански изстъпления и скандали, вицове и хумористични статии. Името на редактор-стопанинът Станчо Нойков е замесено в скандал. Според вестник „Сливенска поща“, брой 242 от 1933 година той е бил във Софийския централен затвор заради присъда за злоупотреба със суми като касиер на Училищното настоятелство в Сливен.

Най-постоянната рубрика на „Правда“ е Хроника, в която са събрани кратки съобщения за политическия живот в страната и Сливен, за културни събития, произшествия. Вестникът е подкрепян от местни търговци и индустриалци, поради което и излиза толкова дълго време. Тази е причината и за многото реклами и обявления, от които се е издържал. Разпространяван е в цяла Бургаска околия.

Вестникът се съхранява и може да бъде ползван в читалнята на  Библиотека „Зора“ или онлайн в дигиталната ни библиотека – > ТУК