Наградите от Националния конкурс на името на Дамян Дамянов бяха обявени на 21 май в зала „Сливен“. Кметът Стефан Радев се обърна към гостите с думите: „Дамян Дамянов е едно от най-ярките дарования на град Сливен. Нашият град винаги е имал могъщи творци на словото. Дамян Дамянов е може би един от най- лиричните, най- нежните певци на Сливен. Радвам се, че отново имаме повод да си припомним това, което е писал и правил и това, че винаги е живял с мисълта за нашия роден град“.

Жури с председател Надежда Захариева и членове – Валентина Радинска, Деньо Денев, Тенко Тенев и Желяз Кондев, присъди наградата „Дамян Дамянов” на Васил Славов за последния му сборник стихове „Следверие“. Тазгодишният лауреат е роден в София, син на видния сливенец – писателя Атанас Славов. Завършил английска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, живее от години в САЩ, автор на поетични книги, сборник разкази и новела, стихове на английски език, представени в САЩ и Великобритания. Двукратен носител е на наградата от Националния конкурс за поезия „Биньо Иванов“ и на съпътстваща награда в Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“.„И днес, позволявам си да посветя наградата, високата и красива награда, с която ме удостоихте, на баща си, на Атанас Славов, отдал живота и таланта си на този трептящ под сиянието на Сините камъни град. Да, Сливен е и ще бъде, ще остане нашето Oтечество, независимо от разстоянията, независимо от всичко!“ В благодарственото послание, изпратено от Америка, творецът изразява и намерение да дари материалната част на наградата в помощ на поети, нямащи финансовата възможност да реализират творбите си с думите:  „Така би поискал Дамян Дамянов!“

 

Награда за дебют на Издателска къща „Жажда“- 2018 г. получи Виолета Кръстева за стихосбирката „Илюзиите не умират“. Родена в Пловдив и завършила ПУ „Паисий Хилендарски“, член на дружеството на пловдивските писатели от 1979 г., лауреат на различни конкурси за учители-творци.