На 28 декември се отбелязва Международният ден на киното. Датата не е случайна и се свързва с първата публична кинопрожекция в света. Тя се състояла през 1895 г. в парижкото „Гран кафе“. Там братя Люмиер – основоположниците на киното, представили пред 33 души късометражните си филми „Работници напускат фабриката Люмиер в Лион“, „Пристигането на влака на гара Ла Сиота“, „Полетият поливач“ и др. По време на прожекцията на „Пристигането на влака“, публиката се разбягала от местата си, страхувайки се от идващия насреща влак. На следващия ден след първата прожекция пред кафенето се извили дълги опашки от любопитни хора.

Братя Люмиер ескпериментирали с „движещи се картини“ още през 1892 г. Две години по-късно Луи Люмиер се запознал с кинетоскопа на Томас Едисън и бил заинтригуван от „движещите се фотографии“ и възможността да се представят пред публика. Кинетоскопът на Едисън имал много недостатъци и двамата братя проектирали подобрена версия на машината. В техния кинематограф снимачното устройство било много по-леко и компактно, било и първото, което можело да прожектира кадри на голям екран.

През 1896 година братя Люмиер тръгнали на околосветско турне със своята машина и късометражните си филмчета, а киното се превърнало не само в атракция, но и в мода. Кратките ленти са сочени за първообраз на документалното кино, защото показват сцени от живота – пристигащ влак, хранещо се бебе, жокей, който не може да се качи на коня, градинар, който се намокря до кости и т.н.

Въпреки че самите братя Люмиер обявяват киното за „изобретение без бъдеще“, днес то е най-обичаното и атрактивно изкуство.