На 23 юли 1927 година в Сливен е роден арх. Методи Тотев.  След завършване на Мъжката гимназия в града следва във Висшия институт  по архитектура и строителство и се дипломира през 1953 година.

Започва работа в Сливен като околийски архитект. По-късно той е един от първите служители на новосъздадената в града през 1958 година проектантска организация. След 1963 година е назначен за главен архитект на Сливен. По-късно, през 1966 година, става ръководител на проектантската организация в Сливен, клон на тази в Стара Загора. От 1967 г. до 1975 г. работи като архитект в ОНС – Сливен.

От 1975 г. до 1989 г. е ръководител на групата в Сливен към НИПК – София.

От 1989 г. до 1991 г. е главен архитект на Котел. През 1991 г. арх.Методи Тотев създава и ръководи фирма за проектиране „Тотарх”.

За Методи Тотев архитектурата бе призвание и смисъл на живота му – талант и дарба, съчетани с любов към работата и неизчерпаема творческа енергия. Творчеството му е огромно по обем и разнообразие – съчетание между богатото наследство и традиция на Сливенския край и необуздания, свободен духовен полет на художник и естет.

Уникалният му архитектурен стил може да се види в десетки индивидуални и колективни жилищни сгради. Впечатляващи са и разработките му, включително и интериорните решения и реализирането на възрожденските ансамбли на Чакърови къщи, Хаджиданчови къщи, къща „Миркович”, комплексите „Добри Желязков” и „Дебоя”, много реставрирани и осъвременени къщи в битови комплекси в Сливен, Котел, Жеравна, Медвен, Катунище.

За своите творчески постижения Арх. Методи Тотев е отличен с редица звания и награди, най-значимите от които са:

1977 г.  –  Орден „Кирил и Методий”  I степен – златен

1984 г. – Звание „Заслужил архитект”

2001 г. – Звание „Почетен гражданин на Сливен”

2001 г. – Голяма награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов”.

 

Арх. Тотев умира на 9 ноември 2008 година на 81 годишна възраст.