На 10 юли 1871 година е роден  писателят Марсел Пруст – един от най-известните представители на модернизма в европейската литература от началото на ХХ век.

Роден е  в малко предградие на Париж около два месеца след края на Френско-пруската война и съвпада с трагичните последици от унищожаването на Парижката комуна.

Ранното детство на Валантен Луи Жорж Йожен Марсел Пруст (това е рожденото му име) е белязано от зората на Третата република. Затова след години много от неговите книги ще бъдат посветени на упадъка на аристокрацията и възхода на средната класа във Франция от края на XIX век. Произведението, което му носи най-голяма известност, е многотомният роман „По следите на изгубеното време”, публикуван през периода от 1913 г. до 1927 г. С характерния за писателите модернисти „поток на съзнанието” и повлиян от философията на Анри Бергсон, Пруст следва хронологията на събитията, споделяйки спонтанно появили се спомени и чувства. Разсъждава за времето, за отношенията между хората, за сънищата и съзнанието.

Здравето му винаги е било нестабилно. Още от дете страда от астма. През последните три години от живота си почти не излиза от облицованата си с корк спалня. През деня спи, а нощем пише. Умира в Париж на 18 ноември 1922 година от белодробен абсцес.

Книгите на Марсел Пруст можете да намерите в Библиотека  „Зора“.