На 27 януари 1832 година е роден Чарлс Лаутуидж Доджсън – британски писател, математик, философ, фотограф,  познат ни с псевдонима Луис Карол. Момчето има говорен дефект, който е на психологическа основа, но когато общува с деца не заеква. Чарлс е будно дете с висок интелект и богато въображение, прави снимки, рисува, съчинява стихове. Учи в престижния пансион “Ръгби” . Четиринадесетгодишен  започва да издава домашни списания, които сам илюстрира. След завършване на образованието си получава покана да остане да преподава математика в един от университетите в Оксфорд. Дълги години посвещава на изобретения и открива уред за писане в тъмното, който нарича “никтограф”, изобретява шахмат за пътешественици със закрепени фигури на таблата, мнемотичен метод за запомняне на поредица от цифри, както самият той запомня числото “пи” до седемдесет и първия знак. За първи път поставя псевдонима Луис Карол под автобиографичното стихотворение “Самота”.  Приема псевдонима Луис Карол като превежда името си на латински език – Carolus Ludovicus и обратно на английски в няколко варианта. Издателят му избира Lewis Carroll.

През същата 1855 година се запознава с дъщерите на декана на колежа “Крайс чърч”. Той е очарован от Алис и Лорина, на които посвещава две книги – “Алиса в страната на чудесата” и “Алиса в огледалния свят”. Малката Алиса Лидъл е прототип на главната героиня. Математикът обичал да излиза на разходка с нея и двете й сестри Лорийн и Едит. На 4 юли 1862 г. всички заедно плавали с лодка по река Темза, а момиченцата го помолили им разкаже измислена от него история. И тогава професорът изфантазирал случка с малката Алиса, която попаднала в страната на чудесата. Историята толкова им харесала, че децата помолили своя вече пораснал приятел да я напише и на хартия. Той изпълнил желанието им, записал приказката в тетрадка, илюстрирал я със собствени рисунки на героите – малката Алиса, Лудия шапкар, Мартенския заек, Чешърския котарак, мишката и т.н.  Случайно или не, ръкописът попада в ръцете на детския писател Джордж Макдоналд, който убеждава Доджсън/Карол да издаде книгата му.

Двете книги стават толкова популярни, че кралица Виктория иска да се запознае с автора. Освен детски книги той пише и за възрастни хумористичната поема “Фантасмагория”(1869 г.) и “Преследването на Снарк”. През 1880 г. започва поредица “Заплетена история”. Публикува и други забавни статии – “Игра на логика”, “Символна игра”.  Издава и сборника с разкази за деца “Силви и Бруно”(1889 г). Луис Карол е причината за създаване на английската литературна награда “Луис Карол” за фантастично и хумористично творчество. Шведската писателка Астрид Линдгрен е между носителите на наградата.  Л. Карол умира от пневмония на 14 януари 1898 година. Книгите му можете да ползвате в Библиотека „Зора”